Bakterier

Det finnes mange ulike bakterier. Noen er gode og nødvendige, noen er ufarlige så lenge det er få av dem, men de kan forårsake sykdommer hvis det blir mange av dem i maten. Det finnes også bakterier som er spesielt farlige. Et lite antall av disse bakteriene kan gi matforgiftning og mer alvorlige sykdommer.

Stafylokokkus Aureus

Denne bakterien er bedre kjent som gule stafylokokker. Den forårsaker alvorlige infeksjoner i sår og er til tider et problem på sykehusene. Men stafylokokker kan også gi matforgiftning.

Bakterien finnes på mennesker og dyr. Noen av oss har den i nesa uten at vi selv blir syke. Derfor er det viktig å være nøye mer personlig hygiene når du jobber i en dagligvarebutikk, så smitter du ikke andre. Stafylokokkus Aureus kan forekomme i alle slags matvarer og spres under tilbereding av maten.

Salmonella

Salmonella er en bakterie som du kan finne i rå næringsmidler som kjøtt, kylling, melk og egg. Skadedyr som mus, rotter og fugler kan være bærere av salmonella. Bakterien kan gi matforgiftning og magesmerter, diaré, oppkast og feber. Denne typen matforgiftning er sjelden livstruende, men kan føre til alvorlige plager som leddbetennelse. Salmonella smitter oftest via matvarer, særlig lett bedervelig mat som lagres uten kjøling. Det er en tøff bakterie som kan overleve i lang tid i kjølte, fryste og tørkede produkter.

Listeria

Listeria er en bakterie som kan gi alvorlig sykdom, for eksempel hjernebetennelse og hjernehinnebetennelse. For gravide kvinner er den ekstra farlig fordi den kan føre til hjerneskade på fosteret og til spontanabort.

Listeria kan formere seg i temperaturer helt ned mot 0 grader, selv om det går sakte når det er så kaldt. Bakterien kan forekomme i bl.a. ost, røkt fisk, rakfisk og kjøttpålegg. Gravide kvinner skal ikke spise rakfisk eller ost som er laget av upasteurisert melk fordi det er størst risiko for listeria i disse produktene.

E.coli

E.coli er navnet på en hel gruppe bakterier. Den mest kjente E.coli-bakterien kalles ofte hamburgerbakterien fordi den forekommer i storfekjøtt som blant annet brukes til hamburgere. Bakterien finnes i tarmen hos storfe og kan smitte til kjøttet når dyret slaktes. Den kan også forekomme på grønnsaker.

E.coli produserer giftstoffer som gjør mennesker syke. Den kan gi blodig diaré, nyresvikt og varige nyreskader. Bakterien er særlig farlig for små barn og eldre mennesker. Den dør når maten blir tilstrekkelig varm. Derfor skal du bare spise hamburgere som er skikkelig gjennomstekt.

I 1996 døde 19 mennesker i Skottland av E.coli-forgiftning, og 272 ble alvorlig syke. I Norge opplevde vi i 2006 at en type E.coli gjorde mange mennesker syke, de fleste små barn, i et utbrudd som viste seg å stamme fra spekepølse. I dette utbruddet opplevde vi også ett dødsfall.

Clostridium perfringens

Clostridium perfringens er en vanlig årsak til matforgiftning i Norge. Den gir vanligvis en mild form for diaré. Clostridium perfringens finnes i jord og vann. Når den forekommer i mat tyder det på dårlig hygiene.