Frukt og grønnsaker

Trygg behandling av frukt og grønsaker

Generelt er det lett å oppdage om frukt og grønnsaker er råtne eller ødelagte. For å fjerne bakterier, eventuell skitt og jordrester skal frukt og grønt alltid vaskes før bruk. Vær nøye med rengjøring av kniver og fjøler. Unngå smitte av bakterier fra grønnsaker til andre matvarer som kjøtt og fisk - og motsatt.

Oppbevaringstemperaturen betyr mye for holdbarheten og kvaliteten på frukt og grønnsaker. Tomat og agurk oppbevares best i temperatur 10-14 grader. Kål, salat, epler, pærer og gulrøtter skal ha ca. 1-5 grader. Matpoteter holder seg lengst ved 4-8 grader.

Frukt og grønt liker ikke trekk. Verken varm eller kald, for eksempel visner salater og urter veldig fort i trekk. Ikke sett disse i vinduskarmen med vinduet åpent.

Sopp kan miste 10 - 15 % av vekten på en natt hvis den ikke lagres kjølig. Dekk til!!

Noen frukter skiller ut etylengass når de modnes. Gassen kan være skadelig for andre produkter, og det bør du tenke på når du legger varene i fruktfatet. Epler, plommer, tomater og tropiske frukter produserer etylen, og bør derfor ikke ligge for nært andre frukter som for eksempel bananer som er følsomme for gassen.

Hva er frukt og hva er grønnsaker?

En frukt er det som blir igjen av en blomst etter pollinering og befruktning og når fruktemnet har vokst kraftig. Tomater, agurk, paprika og avocado er botanisk sett frukter, men de brukes mest som grønnsaker og er oftest ikke like søte som frukt pleier å være. Frukt vokser vanligvis på trær og busker.

Grønnsaker er som regel deler av toårige vekster, som ofte høstes etter første vekstsesong.

Grønnsaker kan deles inn i følgende grupper: Blomster, frukt, frø, blad, knoller, stilker/stengler og røtter. Botanisk sett tilhører de ulike familier, for eksempel løk, kål, salat, belgvekster etc.

Sunt og godt

Fristende grønnsaker, frukter og bær gir ikke bare deilige smaksopplevelser - du investerer i din egen helse samtidig.

Sosial- og helsedirektoratet anbefaler minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt om dagen. De siste års forskning viser at det å spise frukt og grønnsaker har en svært positiv effekt på vår helse. Dette gjelder i forhold til Norges to største folkesykdommer; hjerte- og karsykdommer og kreft.

Ifølge direktoratet kan vi forebygge hvert femte krefttilfelle på sikt hvis vi begynner å spise dobbelt så mye frukt og grønnsaker som vi gjør i dag. Det skyldes antagelig et samspill mellom mange stoffer i frukt og grønnsaker som bidrar til den forebyggende effekten, snarere enn enkeltstoffer. Det er derfor ikke mulig å forebygge disse sykdommene ved å ta store doser av enkeltstoffer i tablettform.

Det å spise mye frukt og grønnsaker bidrar også til å forebygge overvekt og "alderdomsdiabetes". Frukt og grønnsaker gir lite energi og fett, men mye fiber, vitaminer og mineraler.

Konsum:

I gjennomsnitt spiser hver nordmann 102 kilo frukt og grønt pr. år. Dette er mindre enn danskene (150 kg) og bare halvparten av det grekerne spiser (200 kg). 80% av nordmennene sier at de ønsker å spise mer frukt og grønt.

Forbruket er klart overrepresentert blant kvinner, og andelen som spiser frukt/grønnsaker daglig er høyere jo eldre man er. Det er også en tendens til at høyere inntektsgrupper bruker noe mer frukt og grønt.

I tillegg sier norske myndigheter at de har som mål å få nordmenn til å spise mer frukt og grønt. Det har vært en svak økning av forbruket de siste årene.

Frukt:

49% av befolkningen sier at de spiser frukt daglig eller oftere, mens 6% opplyser om at de spiser frukt sjeldnere enn en gang i uken

Grønnsaker:

27% av befolkningen spiser grønnsaker flere ganger i uken eller oftere, mens 7% spiser grønnsaker sjeldnere enn ukentlig

Hvordan spise 5 om dagen

Fem porsjoner frukt og grønt innebærer en fordobling av inntaket i forhold til i dag. Mange tror derfor at man må endre matvanene sine svært mye for å følge denne anbefalingen. Men så vanskelig er det ikke.

  • Til frokost kan du for eksempel drikke et glass juice eller ta en banan på kornblandingen eller brødskiva.
  • En lett salat er ypperlig lunsj, gjerne med ferskt grovbrød eller ciabatta ved siden av. Foretrekker du matpakke, kan du for eksempel lage en grønnsaksandwich av to brødskiver med tynne skiver av avocado og tomat mellom - eller du kan spise et eple eller en gulrot ved siden av de vanlige gulostskivene.
  • Middag gir mulighet for å få i seg to porsjoner på en gang, dersom måltidet inneholder både poteter og grønnsaker. Ved å spise en skål fruktsalat til dessert har du fått i deg rikelig.
  • Hvis du i tillegg spiser gulrøtter, kålrot eller en frukt om kvelden, så har du faktisk fått i deg mer enn dine fem porsjoner.